Urapolun pohdintaa harrastuksen myötä

Minä olen Sinna, 27-vuotias joensuulainen. Aloitin syksyllä 2021 monimuoto-opiskelut Humanistisessa ammattikorkeakoulussa Kuopion toimipisteessä tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus opiskelijana. Blogiteksti on osa viestintä- ja kommunikaatio-osaamisen opintojaksoa.

Harrastuksen tärkeys

Mielestäni tasapaino elämässä on kaikki kaikessa. Aina ei ole helppoa tasapainotella työn, opiskelun ja vapaa-ajan välillä. Itselle harrastukset ovat aina olleet todella merkityksellisiä asioita ja tämä uusi aikakausi elämässäni on antanut vielä enemmän merkitystä omalle rakkaalle harrastukselle.

Olen harrastanut hevosia koko ikäni ja oma hevonen minulla on ollut 13 vuotta. Meidän välillemme on syntynyt vahva side. Olemme kasvaneet yhdessä teineistä aikuisiksi. Kokemuksieni kautta voin todeta tietäväni, miten hevosen läsnäolo vaikuttaa mieleen. Hevoset ovat herkkiä aistimaan ympäristöään ja ne tietävät, jos olet surullinen, kiukkuinen tai vaikka pelkäät. Hevosista välittyy rauha, mikä saa myös oman mielen rauhalliseksi.

Itselle harrastus on ollut uuden elämäntilanteen ja kiireen keskellä voimavara. Tallilla huolet ja murheet unohtuvat ja siellä osaa keskittyä juuri siihen hetkeen. Talliyhteisöt ovat myös monesti tiiviitä ja siellä kokee kuuluvansa joukkoon.

Selfie naisesta mustassa pipossa ja aurinkolaseissa halaamassa tummanruskean hevosen turpaa aurinkoista metsämaisemaa ja sinitaivasta vasten.
Yhteiskuva hevoseni kanssa.

Mitä ratsastusterapia on?

Ratsastusterapia on suosittu terapiamuoto, mutta vain harva tietää siitä enempää. Omia kokemuksia tästä terapiasta on hyvin vähän. Aikoinaan kävin ratsastustunneilla viikoittain ja kohtasin siellä hevosen, joka toimi terapiaratsuna. Jo silloin kiinnostuin tästä aiheesta, mutta en ole sen jälkeen asiaan enempää perehtynyt. Nyt tämän uuden alani myötä, aihe on alkanut kiinnostamaan enemmän. Koen, että tässä olisi yksi polku mihin opintojen myötä voisi suuntautua.

Ratsastusterapia on kuntoutusta, jossa kuntoutetaan fyysisiä, psyykkisiä, sosiaalisia ja kognitiivisia tarpeita. Terapiassa keskitytään kokonaisvaltaiseen kuntoutukseen. Kun hevonen liikkuu, ratsastajaan välittyy liikeimpulsseja ja tämä kaikki tapahtuu vain minuutissa. Aika mahtavaa, eikö? Hevosen liike ja lämpö saa ratsastajalle kokonaisvaltaisesti rentouttavan tunnetilan niin henkisesti, kuin fysiologisestikin.

Olisi mahtavaa pystyä yhdistämään oma pitkäaikainen harrastus ja tämä merkityksellinen työ. Mikäs sen parempaa, kuin saada työura oman hevosen kanssa?

Kellertävien puiden varjostama metsätie, joka on lehtien peitossa. Kauempana ratsastaja ja hevonen huomioliiveissä vasten sinitaivasta. Keskellä kuvaa hevosen takaraivo. Kuva otettu hevosen päältä.
Maastoratsastus on mielen terapiaa.

Lähteet:

Rokka Anne: Ratsastusterapia 2019. Osoitteessa: https://annerokka.fi/ratsastusterapia/. Viitattu 16.12.2021

Suomen ratsastusterapeutit ry. Osoitteessa: https://suomenratsastusterapeutit.fi/ratsastusterapia/. Viitattu 16.12.2021

Teksti ja kuvat: Sinna Virnes