Vapaaehtoistyön kautta vahvemmaksi

yhteisöpedagogi

Nainen islamilaisittain puettuna, taustalla lapsia ja muista hunnutettuja naisia.

Olen Katri Suhonen. Opiskelen yhteisöpedagogiksi Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Kirjoitan tätä blogitekstiä viestintä- ja kommunikaatio-osaamisen opintojaksolla.  Tässä artikkelissa pohdin, kuinka vapaaehtoistyöstä ja intohimosta voi rakentua tulevaisuuden suunta.

Kohtaamisten tärkeys

Monesti tulen ajatelleeksi, kuinka jokainen kohtaaminen on tärkeä. Kohtaamiset kertovat paljon, onko henkilö vapautunut, hitaasti lämpenevä, tarkkaileva, innostunut tai jotain muuta.

Yli 10 vuotta sitten oli yksi kohtaaminen, joka on monella tapaa muuttanut elämääni. Kohtasin kaverin, joka kertoi minulle monikulttuurisesta kesäleiristä. Olin tuolloin juuri eronnut nuoruuden liitosta, joka rikkonut minua monella tavalla niin kutsu leirille kuulosti hyvältä. 

Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret ry:n leiri Luukin leirintäkeskuksessa tarjosi mahdollisuuden yhteiselle tekemiselle ja rentoutumiselle. Lapset saivat uusia kavereita muista monikulttuurisista perheiden lapsista ja itse sain suomalaisena musliminaisena olla vapaasti ilman minkäänlaista mikroaggressiota. 

Leirin innoittamana minussa heräsi jotain; halusin alkaa tekemään hyvää monikulttuurisille perheille. Vapaaehtoisuus on toimimista tärkeäksi koetun asian puolesta, maailman muuttamista, epäkohtiin puuttumista, halua tehdä hyvää lähellä tai kaukana ja paljon muuta. Vapaaehtoisena ihminen voi toimia tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin tai hyödyntää jotain erityisosaamistaan. Vapaaehtoistoiminta on palkatonta ja perustuu vapaaseen tahtoon ja valintaan. Jokainen valitsee itse, minkä asian eteen haluaa tehdä vapaaehtoistyötä. (Kansalaisareena 2021)

Nainen islamilaisittain puettuna, taustalla lapsia ja muista hunnutettuja naisia.
Katri Suhonen kuvattiin Vahvemmaksi vanhemmaksi -ryhmätoiminnassa, joka on kokoontunut maanantaisin Espoonkeskustassa. Kuva: Johanna Syrén.

Sinnikäs työskentely

Vuosien aikana pääsin mukaan yhdistyksen toimintaan ja hallitukseen. Ensin toimin enemmän sivusta ja sen mukaan, kun opin yhdistystyöstä niin uskalsin ottaa enemmän vastuuta.  Oma tekeminen kasvoi ja aloin järjestämään erilaista toimintaa monikulttuurisille perheille yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa mm. retkiä, leirejä, ryhmätoimintaa, liikuntaryhmiä, hyvinvointipäiviä jne.

Mitä enemmän tuli onnistumisia niin sitä enemmän motivaationi kasvoi. Mikä olikaan parhain tunne, kuin tarjota edullinen retki monikulttuurisille perheille, saada tilausbussi täyteen osallistujia ja viettää onnistunut päivä vaikka Puuhamaassa. Löysin intohimoni vuonna 2010, joka on kantanut tähän päivään saakka.

Opiskeluiden kautta ammattilaiseksi

Vuonna 2020 aloitin opiskelut Humakissa yhteisöpedagogiksi. Opintojen kautta pääsen toisella tavalla kehittymään ja syventymään tulevana nuoriso- ja järjestötyönammattilaisena. Koulutus antaa mahdollisuudet monenlaisiin tehtäviin ja myös työkaluja kehittää itselleni rakasta yhdistystä.

Opinnot ovat olleet todella mielenkiintoisia sekä monipuolisia ja mikä parasta olen pystynyt hyödyntämään yhdistysosaamistani ja teen parhaillaan kehittävää harjoittelua yhdistyksen parissa.  Tulevaisuus näyttää loistavalta ja olen parhaillaan Kansalaisareenan  Vuoden vapaaehtoinen 2021 -äänestyksen finaalissa 193 äänellä.

Teksti: Katri Suhonen
Kuva: Johanna Syrén, Vahvemmaksivanhemmaksi ryhmätoiminta 8.11.2021

Lähde
Kansalaisareena  – Vapaaehtoistoiminnan määritelmä.  Viitattu 18.11.2021

https://www.kansalaisareena.fi/vapaaehtoiselle/vapaaehtoistoiminnan-maaritelma/

Last modified: 16.3.2022