Asiat, jotka olisin halunnut osata ennen korkeakouluopintojeni alkua

tulkki, Yleinen

Pöydällä olevan vihkon päällä lepää sininen 2021-2022 kalenteri. Kalenterin päällä kynä ja kumi.

Minä olen Sara, 27-vuotias ja asustelen Lappeenrannassa. Aloitin syksyllä 2021 tulkkauksen ja kommunikaatio-ohjauksen opiskelun työn ohessa Humanistisen ammattikorkeakoulun Kuopion toimipisteessä. Blogiteksti on osa viestintä- ja kommunikaatio-osaamisen opintoja.

1. Kalenterin käyttö

Olen tottunut yrittämään muistamaan kaiken ulkoa. Tärkeimmät asiat saatan kuitenkin merkitä puhelimeni kalenteriin, joka ilmoittaa aamukahdeksalta, että illalla olin sopinut kahvitreffit, jotka muistan taas seuraavan kerran kun puhelimeeni soitetaan sen johdosta, että olen myöhässä.

Pöydällä olevan vihkon päällä lepää sininen 2021-2022 kalenteri. Kalenterin päällä kynä ja kumi.

Kalenteri on oiva apuväline.

Kalenteri-vihkon ostamisen jälkeen minun ei ole enää tarvinnut muistaa mitään, koska olen merkannut ylös kaiken tarpeellisen ja tarpeettoman, sähköpostiosoitteista tenttipäiviin, sekä muistiinpanoista työvuoroihin. Tällöin oman arjen aikataulutus tapahtuu kuin itsestään!

2. Tehtävien organisointi

Opiskelukavereiltani sain vinkin, että voin tehtävien seasta etsiä määräajat ja kerätä ne listaksi itselleni. Minun ei tarvitse enää kuluttaa aikaa etsien tehtävää jossa on lähin deadline, vaan tiedän suoraan mitä on tehty, mitä on tekemättä ja voin keskittää ajatukseni seuraavan tehtävän suunnitteluun jo vaikkapa lenkkipolulla.

3. Ääneen puhuminen ja avun pyytäminen

Vaikka opiskeluja on kulunut vasta vähän aikaa, asuessani kauempana kaikista luokkalaisistani ja luullessani olevani muita jäljessä, olen tuskaillut ryhmätöiden kanssa yksin ja sättinyt itseäni, kun en ole ymmärtänyt tehtävänantoja tai itse tehtäviä. Jokaisen meistä pitäisi oppia kommunikoimaan tarpeemme ja pyytää apua, kun se on tarpeellista.

Opettajat saa tietenkin aina virka-aikaan sähköpostilla kiinni, mutta onneksi välitöntä jelppiä on tarjolla 24/7 luokan omassa WhatsApp-ryhmässä, johon voi pienellä kynnyksellä laittaa viestiä kaikesta maan ja taivaan väliltä.

Kuvan etualalla kuksa, jossa on kahvia. Taustalla näkyy nuotiopaikka.

On tärkeää varata aikaa myös itselleen.

4. Oman ajan arvostus

Itsensä löytää helposti oravanpyörästä ja arki alkaa tuntua suorittamiselta. Itse olen huomannut olevani tehokkaimmillani virka-aikana, joten suosiolla rauhoitan kaikki illat omille jutuilleni ja tietoisesti jätän kaiken työhön ja opiskeluun liittyvän taka-alalle.

Välillä on myös pidettävä kunnon rehellinen vapaapäivä ja nähdä kavereita, käydä kaupoilla tai tehdä mitä tahansa juuri silloin huvittaa. Se auttaa nollautumaan arjen haasteista ja antaa energiaa tulevaan.

Teksti ja kuvat: Sara Leitsamo

Last modified: 16.3.2022