Etäopiskelu avaa ovia

Yläperspektiivistä otettu kuva mustasta pyöreästä pöydästä, jonka päällä on kaksi tietokonetta ja opiskelutarvikkeita.

Olen Nadia Bifraden, Tampereelta, ja opiskelen kulttuurituottajaksi. Blogitekstini on yksi tehtävä viestintä- ja kommunikaatio-osaaminen kurssillani.

Vaihtoedot paikkakuntasi ulkopuolelta

Opiskelen toista vuotta kulttuurituottajaksi Humakin verkko-opintojen kautta. Koen etäopiskelun ainoana vaihtoehtona minulle opiskella unelma-ammattiani, sillä sitä ei pysty opiskelemaan kotipaikkakunnallani. En ollut valmis muuttamaan opintojen perässä ja olen kiitollinen siitä, ettei minun tarvinnutkaan. Verkko-opinnot mahdollistavat laajemman koulutusvalikoiman.

Etäopiskelussa on minulle paljon hyviä puolia. Aikatauluttaminen töiden ja opiskelun välillä helpottuu ja voin kuunnella luentoja ilta-aikaan. En ole lainkaan aamuihminen, joten keskellä viikkoa rauhassa herääminen ilman herätyskelloa tuntuu luksukselta. Pelaan paljon pelejä tietokoneella, joten minulla oli jo ennen opintoja hyvä pöytätietokone ja ergonominen työpiste.

Kuvan etualalla vaaleanpunaiset kuulokkeet ja musta hiiri. Taka-alalla tietokone, jonka ruudulla näkyy Humakin verkkopohjainen oppimisympäristö.

Suunniteltu työpiste kotona auttaa etäopiskelussa.

Omien opiskelutapojen hyödyntäminen

Monesti kuulen etäopiskelijoiden kertovan yksinäisyydestä ja vertaistuen puutteesta. Paikoin koen itsekin näitä tunteita, mutta olen löytänyt niihin apua. Käyn ystävieni kanssa kirjastoissa ja ystävieni kouluilla tekemässä yhdessä koulutehtäviä. Vaikkei ala tai tehtävä olekaan sama ystävieni kanssa, motivaatio kasvaa ja koen saavani vertaistukea opintoihini.

Myös tehtävänannot usein itsessään kannustavat poistumaan kotoa. Kulttuurituottajan opinnoissani olen usein käynyt museossa tarkastelemassa saavutettavuutta, kaupassa havaitsemassa kommunikaatiota tai keskustassa flaneeraamassa. Moni asia selkeentyy, kun sitä saa ajan kanssa eri ympäristöissä pohtia. Osan tehtävistä saa tehdä ryhmätyönä.

Yläperspektiivistä otettu kuva mustasta pyöreästä pöydästä, jonka päällä on kaksi tietokonetta ja opiskelutarvikkeita.

Ystävän kanssa opiskelu motivoi opinnoissa.

Harjoittelussa teoriasta käytäntöön

Kulttuurituottajan koulutuksessa on 70 opintopisteen verran harjoittelujaksoja (Humanistinen ammattikorkeakoulu, 2021), jolloin pääsee jalkautumaan konkreettisesti omalle tulevalle alalle. Itselläni ensimmäinen harjoittelu alkaa vuoden vaihteessa ja odotan sitä innolla. Harjoittelut käsittelevät eri osa-alueita alalta, jolloin nähtävää ja opittavaa on paljon.

Etäopiskelu on siis avannut minulle oven, jota ilman internettiä en olisi saanut auki. Haasteet, joita etäopiskelu tuo, ovat korjattavissa toiminta- ja ajatusmuutoksilla. Olen onnellisesti ja ylpeästi verkko-opiskelija.

Lähteet:

Humanistinen ammattikorkeakoulu 2021. Kulttuurituotannon koulutus. Opetussuunnitelma 2018–2024. Viitattu 20.12.2021 https://www.humak.fi/wp-content/uploads/2018/08/Kulttuurituottaja-AMK-OPS-2018-2024.pdf

Teksti & kuvat: Nadia Bifraden

Last modified: 16.3.2022