Häröilemässä sanoitusten parissa – Kulttuurituottajana “Biisisanoittamossa”

Yleinen

Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon monimuoto-opiskelija Margit Ojaniemi suoritti harjoittelun Biisisanoittamossa Beetles life-hankkeessa. Työn jäljet näkyivät ja kuuluivat myös valtakunnallisissa medioissa, televisio- ja radiohaastatteluissa. Margitin kirjoittama harjoittelukuvaus kuvaa opiskelijan oppimisen tietä ja kokemuksia sekä tuotantoprosessin kulkua. Humakin hanketoiminnan hyödyntäminen harjoittelussa mahdollisti Margitille kokeilukulttuurisen tavan oppia vapauden ja vastuun sekä kantapään kautta.

Aloitin kulttuurituottajan opinnot vuosi sitten Humanistisessa ammattikorkeakoulussa monimuoto-opintoina. Ensimmäinen harjoittelu alkoi olla marraskuussa ajankohtainen, ja silmiini osui ilmoitus mielenkiintoisesta harjoittelupaikasta Beetles life-hankkeessa.

Harjoittelun aikana harrastuksista, kuten valokuvaamisesta ja videoeditoinnista, oli paljon hyötyä. Kuva: Margit Ojaniemi.

Päädyin ottamaan yhteyttä Humakin vastaavaan lehtoriin, Antti Pelttariin, ja pääsin mukaan tuottamaan sanoituskilpailua Suomen uhanalaisen luonnon puolesta. Innostuin harjoittelupaikasta heti, sillä siinä yhdistyivät kaksi minulle mieluisaa asiaa: musiikki ja luonto. Tammikuussa sain työparikseni Niina Brünin.

Sanoituskilpailun ajattelisi olevan helppo järjestää “tuosta noin vain”. Sain kuitenkin todeta, että monia käytännön asioita ja yksityiskohtia oli valtava määrä mietittäväksi. Lisäksi oman, poikkeusaikaan sopivan, elementtinsä toi mukanaan etätyöskentely. Työryhmästä suurimman osan kanssa en vielä(kään) ole koskaan tavannut. Harjoittelu on siis antanut mainiot edellytykset etätuottamisen saloihin ja organisointiin.

Koneen ääreltä kuusimetsiin

Tuotannon aikana minulta kysyttiin usein, miten sanoittamalla voi suojella luontoa?

Mielestäni kysymys on hyvin relevantti ja oikeutettu. Biisisanoittamon tarkoituksena on saada näkyvyyttä hankkeelle ja tuoda sitä ihmisten tietoisuuteen.

Mitä enemmän luonto ja sen monimuotoisuus ovat osana ihmisten ajatuksia, arkea ja elämää, sitä enemmän sitä halutaan vaalia. Ja mikä olisikaan helpommin lähestyttävä tapa tuoda esimerkiksi kovakuoriaisia arkeemme kuin laulu ja musiikki.

Kulttuurin yhdistäminen uudenlaisiin yhteyksiin on minusta mielenkiintoista ja palkitsevaa. Mahdollisuuksia tämän kaltaiseen, rajoja ylittävään, toimintaan on paljon ja uskonkin, että kulttuurituottajan osaaminen tulee olemaan arvostettua monilla eri aloilla tulevaisuudessa.

Margit Ojaniemen mielestä harjoittelu hankkeessa oli erittäin antoisa. Kuva: Vesa Ojaniemi.

Sanoituskilpailukin sisältää tuotantoprosessin

Sanoituskilpailussa on paljon työtä mikä ei näy ulospäin. Ja juuri tämä osuus kuuluu tuottajan työhön.

Sanoituskilpailun tuotantoprosessin voisi mielestäni jakaa kolmeen osaan: esituotantoon, varsinaiseen kilpailuun ja jälkituotantoon.

Esituotanto sisältää tuotannon ideasta lanseeraukseen, kilpailu taas markkinoinnin ja sanoittajien innostamisen ynnä muuta ja jälkituotanto kaiken voittajasanoituksen julkaisun jälkeisen tuotannon.

Pääsin harjoittelussani vaikuttamaan ja osallistumaan näihin kaikkiin vaiheisiin. Vastasin muun muassa tuotannon suunnittelusta, aikataulutuksesta, tuomareiden rekrytoinnista, säveltäjän/sovittajan rekrytoinnista, esiintyjän rekrytoinnista sekä kilpailukampanjan aikana toteutettavista haasteista ja nostokampanjoista.

Osallistuin myös esimarkkinointiin, somemarkkinointiin ja tiedottamiseen sekä monen käytännön asian suunnitteluun ja toteutukseen.

Mediayhteistyö kasvattaa esittämään asiansa napakasti

Printtimedia, televisiokanavat sekä radiokanavat pyrittiin myös saamaan mukaan kampanjaan.

Tuotannon aikana lähetin satoja sähköposteja eri tahoille esitellen Biisisanoittamoa ja kilpailuamme. Eri radiokanaviin ja muutamiin lehtiin olin yhteydessä puhelimitse. Tämä oli hyvää harjoitusta pitchauksesta, sillä asia oli esitettävä nopeasti ja napakasti uudestaan ja uudestaan.

Kevään työn tuloksena saimme medianäkyvyyttä suoran lähetyksen muodossa MTV:n uutisaamussa sekä Kymmenen uutisten loppukevennyksessä. Pääsin myös Yle Radiosuomen Metsäradioon Minna Pyykön haastatteluun. MTV:n kautta saadun näkyvyyden ansiosta meitä pyydettiin myös Vantaa-kanavalle omaan haastatteluun.

Livetilanteisiin ja muihinkin mediatapaamisiin oli paljon apua siitä, että olin esitellyt asiaa niin monille tahoille sekä sähköposteissa että puhelimitse. Selviytyäkseen näistä tilanteista tuottajan on oltava hyvin perillä tuotannostaan ja sen sisällöstä.

Laajat taustamateriaalit ja oma pohdinta auttoivat kertomaan kilpailustamme myös muille. Tuottajan on tärkeää valmistautua yllättäviinkin tilanteisiin ja pitää mielessään kohderyhmä ja tavoitteet. Erilaiset strategiat ja suunnitelmat on oltava sisäistettyinä ennen julkisia esiintymisiä.

Margit alias punahärö pääsi myös MTV3 livelähetykseen Mika Tommolan seuraksi. Kuva on otettu Vantaan Kuusijärveltä livelähetystä odotellessa. Kuva: Margit Ojaniemi.

“Matkusta kanssani suuresta pieneen, uskalla varjosta valoon”

Edellinen lause on lainaus Atte Komosen voittajasanoituksesta. Koen että se istuu hyvin myös kasvuuni tuottajana.

Aloittaessani olin ensimmäisen vuoden opiskelija-kotiäiti, mutta reilun puolen vuoden aikana olen myös saanut varmuutta ja vahvistusta tuottajanidentiteettiini. Työskentelytapani ja ideologiani työn tekemisen taustalla ovat toimineet. Tuottajan työ on monin paikoin joustamista ja muutoksen sietämistä.

Johanna Muhonen mainitsee blogikirjoituksessaan resilienssin olevan kulttuurituottajan paras ystävä. Hän listaa myös yrittäjähenkisen asenteen, luovuuden ja vastuullisuuden olevan kulttuurituottajan tärkeimpiä ominaisuuksia. Näihin uskon itsekin, ja näin olen myös harjoittelussani pyrkinyt toimimaan.

Harjoittelu oli todella itsenäistä työskentelyä, ja jouduin noviisina täysin uusiin tilanteisiin. Harjoittelun alussa en oikeastaan tiennyt tämän tyyppisestä tuotannosta mitään, mutta yrittämisen, kokeilun ja kovan työn jälkeen voin sanoa, että kevään aikana olen oppinut paljon.

Kevään aikana sain myös todeta, että luova hulluus ja rohkeus vie mitä ihmeellisimpiin tilanteisiin. Esimerkiksi Vantaan metsiin klo 6.00 aamulla punahärö-puku päällä!

Vantaakanavan haastattelu tehtiin Sipoonkorven sillalta, jossa punahärö pääsi taas laulelemaan laulujaan ja kertomaan Biisisanoittamosta. Kuva: Margit Ojaniemi.

Harjoittelussa pääsee oppimaan käytännössä ja kantaapäänkin kautta

Vaikka toisinaan tuntui, että olin haukannut liian suuren palan, loppujen lopuksi sainkin monta hienoa muistoa ja kokemusta. Opin valtavan määrän käytännön asioita kantapään kautta. Opin projektimaista työskentelyä, jonka ajattelen olevan oleellinen osa tulevaisuuden työnkuvaani.

Humakin monissa hankkeissa suositaan ns. kokeilukulttuuria, mikä mielestäni antaa opiskelijoille normaalia enemmän vapauksia, mutta myös vastuuta. Tämä mahdollistaa oppimisen paitsi oman luovuuden myös epäonnistumisten kautta. Väitän, että tämä myös sitouttaa ja innostaa opiskelijoita perinteistä harjoittelua enemmän.

Tuotannossa on kyse myös hyvästä tiimityöskentelystä, ja koinkin erittäin tärkeäksi, etten joutunut pohtimaan ja ratkomaan eteemme tulleita haasteita yksin, vaan saimme Niinan kanssa toimia yhdessä. Voisikin sanoa, että jokaisen onnistuneen tuotannon takaa löytyy toimiva tiimi!

Valtakunnallisen sanoituskilpailun toteuttaminen vaatii melko paljon resursseja ja yhteistyötahoja. Kuitenkin vain jo muutaman hengen tiimillä voi saada paljon aikaan.

Biisisanoittamo konseptina on valmis ja hieno paketti valjastettavaksi muihinkin tuotantoihin. Samaa voisi sanoa myös Beetles LIFE-hankkeesta. Luonnon ja kulttuurin yhdistämismahdollisuudet ovat rajattomat, joten lauluja, kirjoja tai teatteria näkisi mielellään tuotettavan myös tulevaisuudessa. Mielenkiinnolla odotan mistä aiheesta seuraavaksi sanoitamme!

Oli hienoa päästä näkemään ja tekemään ensi kertaa kokonainen tuotanto alusta loppuun. Mutta nyt on aika omalta osaltani ripustaa punähärökypärä naulaan ja kiittää kaikkia tästä mahtavasta seikkailusta!

Punahärökypärä. Somemateriaalia Margit kävi kuvaamassa mm. Tuusulanjärven rannalla. Kuva: Margit Ojaniemi.

Teksti: Margit Ojaniemi, Kulttuurituottaja (AMK), monimuoto -opiskelija, Humak.
Kuvat: Margit Ojaniemi, Vesa Ojaniemi.
Toimitus: Marika Stam

Lähteet:

Beetles life-hanke. Viitattu 3.8.2020. https://www.metsa.fi/projekti/beetles-life/

Biisisanoittamo. Viitattu 3.8.2020. www.biisisanoittamo.fi

Biisisanoittamon Facebook. Viitattu 3.8.2020. https://www.facebook.com/biisisanoittamo

Biisisanoittaja. Instagram. https://www.instagram.com/biisisanoittamo/

Lindholm, Arto 2019. Blogikirjoitus ”Kokeilukulttuurista vaikuttavuutta kehittämiseen.” Humanistinen ammattikorkeakoulu. Viitattu 1.8.2020. https://www.humak.fi/blogit/kokeilukulttuurista-vaikuttavuutta-kehittamiseen/

Muhonen, Johanna 2020. Blogikirjoitus “Resilienssi- kulttuurituottajan paras ystävä.” Humanistinen ammattikorkeakoulu. Viitattu 17.8.2020. https://www.humak.fi/blogit/resilienssi-kulttuurituottajan-paras-ystava/

Sanoittamalla kaupungin omistajaksi- kokemuksia sanoituskilpailusta. Minna Hautio, Juha Iso-Aho, Arto Lindholm, Antti Pelttari (toim). Humak 2020. Helsinki. Viitattu 4.8.2020. Humakin julkaisu (syksy 2020).

Sorkio, Sasu: Vaikuta videolla. Helsinki, 2019. S. 11-86, 183-223.

Wikström, Juha: Markkinoinnin käsikirja yrittäjille, 2013. Espoo. s.187-203.

Last modified: 11.9.2020