Luonto, työ ja yhteisöpedagogi

Olen Anja Ukontuli ja opiskelen toista vuottani Humanistisessa ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagogiksi työyhteisön kehittäjän suuntauksessa. Blogikirjoitukseni liittyy viestintä- ja kommunikaatiokurssin tehtävään.

Onko sinulla ikivihreitä luontomuistoja?

Muistan hetkiä kaukaa lapsuudesta: Auringon siivilöityminen vehreiden oksistojen välistä, kutiseva verkkatakki, raskaiden kumisaappaiden kahina varvikossa, muoviämpärin nitkutus askeltaessani eteenpäin, hyönteisten pörinä, itikoiden ininä, lintujen laulu ja äitini huivipäinen figuuri kauempana syvän huokauksen saattelemana, kun hän kumartuu mättäälle poimimaan juuri löytämiään mustikoita. Pikkuveljeni ja isäpuoleni ovat hekin läsnä mustikoita poimimassa. Emme puhu mitään.

Kuvassa on järvinäkymä, havupuita ja taivaanrannassa pilvistä ja auringonlaskua.

Luonto on suomalaisen temppeli

Sanotaan, että suomalainen menee metsään kuin pyhään Jumalan huoneeseen. Metsä on ystävä. Siellä voi hengähtää ja olla, ilman sosiaalisia paineita, huolia, suruja tai murheita. Siellä voi rukoilla, meditoida tai virkistäytyä. Voit metsästää riistaa Tapiolan vainioilla, kalastaa metsäisillä järvillä, hortailla unohdettujen peltojen laidoissa, napsia lakkoja suon sydämestä tai jopa hakea sateen jälkeen kankaalta sieniä.

Uusimpien tutkimusten mukaan jo 15 minuuttia metsän tai jonkun muun vihreän orgaanisen luontoperustaisen kohteen tarkkaileminen vähentää muun muassa verenpainetta.

Kuvassa monihaarainen puu ja nurmimaastoa, puu näkyy pääosin varresta.

Luontoperusteiset menetelmät työssä

Aloitin yhteisöpedagogin opinnot ainoastaan siitä syystä, että haluan soveltaa jo valmista osaamistani luontoyrittäjyydestä, luontoryhmien ohjaamisesta sekä puutarhurin ammatista yhteisöpedagogin opintoihin ja siitä edelleen työelämään.

Olen opinnoissani kuin vaellusseikkailulla etsien erilaisia soveltavia keinoja ja taitoja, joilla voin edistää erilaisten työyhteisöjen hyvinvointia luontoperusteisilla menetelmillä, koska niillä on jo nyt ja tulevaisuudessa valtava kysyntä.

Keväällä 2022 ohjasin esihenkilöilleni pienimuotoisen työpajan luontoperustaisesta stressinhallinnasta. He pitivät siitä hyvin paljon.

Viime kesänä löysin CampusOnlinen kurssitarjonnasta muun muassa GreenCare-kurssin, jossa tutustuin LuontoVoimaan ja LuontoHoivaan, sekä ihmisiin, jotka ovat jo löytäneet työyhteisöille sopivia menetelmiä, luoneet myös samalla hienoja palvelupaketteja sekä yrityksiä.

Joulukuussa 2022 esihenkilöni sanoi, että on aikeissa aloittaa tiimissämme palaverikokeilun vuonna 2023, johon kuuluisi luontoperusteisia stressinhallinnan harjoitteita ja hän pyysi siihen minun apuani. Edessäni siintää uusi ja mielenkiintoinen polku.

Järvimaisema, vasemmassa reunassa kuvaa taustalla havupuumetsää, oikeassa reunassa lehtipuu, taustalla auringonlasku, joka heijastuu veden pintaan kuvan takaosassa.

Kuvat ja teksti: Anja Ukontuli

Lähteet

Tutkimuksia luonnon hyvinvointivaikutuksista. Metsähallitus, 2023. https://www.luontoon.fi/terveyttajahyvinvointialuonnosta

Luontoperusteisia menetelmiä. Green Care Suomi, 2023. https://www.gcfinland.fi/

Ammattikorkeakoulujen avoimia kursseja opiskelijoille. Campus Online, 2023. https://campusonline.fi/

Last modified: 13.2.2023