Opiskelupäivän tuunaus

Moi! Olen Sari ja opiskelen HUMAKissa avoimen ammattikorkean puolella työyhteisön kehittämisen kursseja. Taustalla on Tradenomin opinnot, joista valmistuin vuonna 2010 suuntautumisena Toimiva työyhteisö. Elämä kuitenkin vei hieman eri suuntaan ja nyt reilu 10 vuotta myöhemmin päätin vanhempainvapaan jälkeen palata takaisin koulun penkille opiskelemaan lisää henkilöstöasioita ja työyhteisössä toimimista. Aikomukseni on opiskella avoimen puolella 1-1,5 vuotta sekä Tyken kursseja että ylemmän ammattikorkean kursseja. Aiemmin työskentelin kuusi vuotta kevytyrittäjyyden parissa Helsingissä, josta kaksi viimeistä vuotta etänä Imatralta käsin. Olen siis ollut pääasiallisesti kotona neljän seinän sisällä viimeiset kuusi vuotta. Ihmeekseni viihdyn täällä edelleen, mutta kotona olo vaatii tavallisen päivän tuunaamista aika lailla, jotta koko elo ei olisi ihan puuroa.

Keltainen kirkko pellon reunalla.

Kuva: Sari Tarvainen

Kotona oleminen on siis tullut hyvinkin tutuksi, sillä pääasiallisesti istun tietokoneen kanssa makuuhuoneen työpöydän ääressä keltaista kirkkoa ja peltomaisemaa katsellen. Ihanaa on seurata, miten maisema muuttuu vuodenaikojen mukaan, mutta koska välillä seinät uhkaavat kaatua päälle, olen tuunannut opiskelupäiviäni seuraavanlaisesti. Ehkä sinäkin löydät vinkeistäni jotain uutta virkistämään omia opiskelupäiviäsi!

 

1. Kesäterassin lämpö

Aloitin opinnot jo elokuun alussa heti kun ensimmäinen kurssi avautui Hoodleen. Sattui kuitenkin hyvin, sillä kurssin ennakkotehtävä oli lukea kirja ja poimia siitä 10 kohtaa pureskeltavaksi. Istuin kesällä rakentamassamme uudessa katoksessa suojassa porottavalta loppukesän auringolta verhojen hulmutessa kesätuulessa, shortsit jalassa ja jääkahvi vieressä. Elokuun alun opinnot sujuivat siis hyvinkin kesäisissä tunnelmissa ja odotan kovasti, jospa toukokuussa lämmin kesäsää jo palaisi ja pääsisin hyödyntämään taas terassia.

 

2. Autotallin rauha

Elokuun helteillä oli mukava hyödyntää myös autotallimme fasiliteetit; sähköpöytä oli tullut sinne aiemman etätyön puitteissa, ilmalämpöpumppu viilensi kesähelteitä ja autotallin rauhassa ei tarvinnut kuunnella lasten melua heidän harjoitellessaan tarhassa käymistä isänsä kanssa.

 

3. Juuret Helsingissä

Koska puolet elämästäni on yhä etelässä, tulee siellä käytyä toisinaan kyläilemässä. Auton sijaan olenkin nyt valinnut alleni junan ja sen tarjoamat mahdollisuudet opiskella läppärin kanssa. Aika kuluu mukavasti ja saa tehtyä koulutehtäviä eteenpäin. Toisinaan rohkenen kysymään viereiseltä matkustajalta mielipiteitä työhön ja työympäristöön liittyvistä asioista, jos tehtäväni kannalta olisi kiva saada toisen henkilön näkemys. Yleisesti ottaen kanssamatkustajat tykkäävät puhua työstään, joten samalla kun saan itselleni uutta tietoa, piristän myös toisen matkaa.

 

4. Kahvihammasta kolottaa

Imatralla ei ole kovinkaan monta kahvilaa, mutta siinä yhdessä ja parhaassa saa aamupalan pöytään ja tunnelma on lämmin ja jouluinen vaikka syyskuussa! Tietenkin kausien mukaan tarjoillaan erilaisia herkkuja ja lempparini Brita-kakkukin muuntuu keskikesän mansikasta jouluiseen omenaan ilmojen kylmetessä. Päivän saa mukavasti osiin poikkeamalla kahvilaan herkuttelemaan ja työskentelemään, ja saapa siinä samalla kummasti piristystä arkeen.

 

5. Kirjaston lämmössä

Meillä on täällä myös iso kirjasto. Välillä siellä ei tiedä kaiken mäntypuun keskellä mistä seinä alkaa ja mihin lattia loppuu, mutta kun löydät sopivan sopen kirjoittamiseen tai mukavan pehmeän sohvan torkahtaaksesi iiiiihan hetkeksi vain, niin taas etenee opinnot ja voit sanoa poistuneesi tänään kotoa. Koulutöihin tarvittavaa kirjallisuuttakin on kiva etsiä välillä ihan tuolilta nousemalla ja hyllyjen välejä kahlaamalla, eikä aina vaan koneella istuen ja googlea naputtaen.

 

6. Hetki itselle

Toisinaan rytmitän päivää käymällä kuntosalilla tai joogaamalla olohuoneessa. Voisitko kuvitella hetken kynttilöiden valossa, kun ulkona on hämärää, lunta sataa, takka loimottaa, kuuntelet joululauluja ja venytät istumisen kangistamia raajoja mitä rentouttavampiin asanoihin?

Mitään kamalan extremeä opiskelun tuunausta en aio kokeilla keskellä talvea, mutta voihan olla, että jos aikataulu menee tiukaksi ja tarvitsen pari extra-päivää opintoihin, varaan viikonlopuksi hotellihuoneen tai mökin ja vietän siellä aikaa nauttien rauhasta ja hiljaisuudesta samalla, kun tasainen koneen naputus rytmittää aikaani. Mitä näistä itse voisit kokeilla opintojesi tuunaamiseksi?

 

 

Teksti: Sari Tarvainen

Last modified: 25.11.2022