Yhteisöpedagogi-opinnot hyödyksi nuorisoalan työssä jo opiskelujen aikana

yhteisöpedagogi

Sivukuva naisen kasvoista. Taustalla syksyisiä oransseja lehtiä puussa.

Kuva: Saija Lamminpää

Täällä kirjoittelee Sari Ahoniemi, nuoriso-ohjaaja Tampereelta. Blogini täydentää Viestintä- ja kommunikaatio-osaaminen opintojaksoni tehtäviä. Kerron omasta ensimmäisestä vuodestani yhteisöpedagogin MOVE-opinnoissa työskennellessäni samalla Tampereen kaupungilla nuoriso-ohjaajana tilatyössä.

 

 

 

 

Yhteisöpedagogi-opinnot hyödyksi nuorisoalan työssä jo opiskelujen aikana

Yhteisöpedagogin opinnot ovat kiinnostaneet minua jo pitkään, koska nuorisotyö on tuntunut omalta ja tunnen paloa yhdenvertaisuuden, yhteisöllisyyden ja tasa-arvon edistämisestä puhuttaessa. MOVE-opinnot tuovat joustavuutta opiskeluun, mutta ne vaativat myös paljon määrätietoisuutta ja itseohjautuvuutta. Aiemmissa opinnoissa nuoriso- ja yhteisöohjaajana olen saanut hyvän pohjan nuorisotyöhön ja koen, että yhteisöpedagogiopinnoissa olen päässyt syventämään omaa osaamistani, saanut uusia näkökulmia ja ideoita alalle. Pidän työstäni nuorten parissa, uuden kehittämisestä, innostamisesta ja osallistamisesta – nuorten ehdoilla tietysti!

Kädessä on kolme pinssiä, joissa lukee: Ei rasismille!

Rasisminvastaisen viikon teemailta nuorisotilalla oli yksi kouluprojekteista. Kuvaaja: Sari Ahoniemi

 

Koulun ja työn yhdistäminen on helppoa – vai onko?

 

Kuluneen vuoden aikana opinnot ovat solahtaneet ihan mallikkaasti omaan arkeen ja koen, että työ ja koulu ovat linkittyneet hyvin yhteen. Olen voinut hyödyntää opintojaksoilla tehtäviä projekteja työssäni nuorisotilalla esimerkiksi rasisminvastaisella viikolla pitänyt teemailtaa, ollut mukana laatimassa nuorisotilan yhdenvertaisuussuunnitelmaa ja turvallisemman tilan periaatteita. Työnantajani ja työyhteisöni on tukenut opiskelujani, esimerkiksi minun on ollut mahdollista irrottautua töistä kesken työpäivän osallistuakseni verkkoluennoille. Hankalaa on ollut aikatauluttaminen ja myönnettäköön, että siinä olen huono vieläkin.

Innostun helposti ja jossain kohtaa huomaan, ettei aika riitä kaikkeen; on siis karsittava jostain, mutta mistä? Valitettavasti olen tehnyt sen virheen, että olen jättänyt kuluneen vuoden aikana oman palautumisen vähemmälle, mikä on näyttäytynyt oman jaksamisen kuormittumisena. Onneksi MOVE-opinnot ovat joustavia ja opintojaksoja voi suorittaa omaan tahtiin ja itselle sopivan aikataulun mukaan. Itselleni palautumisena toimii luonnossa liikkuminen ja läheisten kanssa oleilu – juuri sellaisten asioiden tekeminen, mitkä nollaavat ajatukset ja irrottavat koulu- ja työasioista.

Nainen istuu kyykyssä lapin maisemissa korkealla.

Luonto on merkittävä tekijä arjessa palautumista. Kuva Pyhätunturilta vuodelta 2021. Kuva: Ville Tuominen.

 

Omat neuvot aloittelevalle opiskelijalle

Suhtaudu opintoihin avoimin mielin. Aikatauluta opintojakson tehtäviä niin hyvin kuin pystyt, ainakin tehtävien deadlinet ylös! Älä suorita hampaat irvessä, kuuntele omaa jaksamista ja karsi tarvittaessa kurssien määrää kerralla, jos se on mahdollista. Uskalla innostua ja mene sitä kohti, mistä koet innostuvasi.

 

 

Kirjoittaja: Sari Ahoniemi

Last modified: 11.11.2022