Opiskelijan joulu

Hei! Olen Noa ja opiskelen ensimmäistä vuotta tulkiksi. Tässä blogissa ajattelin kertoa sekä omasta että perheeni joulusta ja jouluvalmisteluista.

Jouluvalmistelut

Minulla, niin kuin varmaan monella muullakin opiskelijalla, koko hässäkkä alkoi vielä vuoden loppuun kasaantuneilla koulutehtävillä. Ne kun pitää saada tehtyä, ennen kuin lähtee vanhempien luokse jouluksi. Mutkia matkaan koulutehtäviin toi uusi kone, jonka olin hankkinut vanhan hajottua käsiin. Uusi kone ei kuitenkaan toiminut ihan niin kuin olin toivonut tuottaen näin haasteita tehtävien tekoon. Niistä kuitenkin selvittyäni seuraavana tehtävälistalla oli lahjojen hankkiminen.

Kummipojan joululahjaksi haluamat legot löytyivät helposti. Lahjapakettien postittaminen oli minulle kuitenkin ihan uusi juttu. Onneksi postissa oli auttavaista henkilökuntaa, jonka avulla paketit saatiin matkaan.

Koulutyöt tehtynä ja paketit lähetettynä pääsi hyvillä mielin lähtemään kotiin auttamaan jouluvalmisteluissa. Näistä ensimmäisenä oli monelle varmaankin tuttu joulusiivous. Koko talo jynssättiin lattiasta kattoon tai oikeammin sanottuna katosta lattiaan, sillä isäni sanoin: “Aina siivotaan ylhäältä alas.” Kun koko talo oli siivottu, ripustettiin vielä viimeisetkin jouluvalot ikkunoihin ja tontut sinitarralla kaapinoviin.

Viimeisenä puuttui enää joulukuusi, joka tuotiin sisään  muutama päivä ennen aattoa ja koristeltiin joulutähdellä, kultaisilla nauhoilla sekä värikkäillä palloilla.

Koristeltu joulukuusi ruskean nahkasohvan takana. Sohvalla jouluisia tyynyjä. Punaiset verhot ja maalauksia seinällä.
Koristeltu joulukuusi sohvien välissä nurkassa. Kuva: Noa Rantamäki

Aatto

Aatto meillä alkaa riisipuurolla, jonka joukkoon on sekoitettu manteli. Tosin tänä jouluna manteli löytyi isosta puurokattilasta vasta pari päivää myöhemmin. Puuron jälkeen isä ja me lapset katsomme televisiosta Lumiukon.

Ja mitäpä olisi joulu ilman joulusaunaa? Siispä lumiukon jälkeen suuntaammekin saunaan. Tämän jälkeen isä hakee mummon meille.

Näytin perheelle myös joulupolkuun tehdyn viitotun Tulkoon joulu –videon. Isän mielestä video oli niin hyvä, että se piti jakaa myös muille sukulaisille ja näin myös tehtiin. Pikkuhiljaa tuli aika alkaa laittaa jouluruokaa esille ja ryhtyä aterialle. Perinteisen jouluruuan jälkeen oli aika avata kuusen alle kertyneet paketit.

Kuvassa tonttulakkiin ja punaiseen paitaan pukeutunut nainen.
Minä punaisessa villapaidassa ja tonttulakissa. Kuva: Noa Rantamäki.

Illan päätteeksi keräännyimme vielä pelaamaan korttia pöydän ääreen koko porukalla.

Toivottavasti kaikilla on ollut oikein hyvä ja rentouttava joulu. Nyt nokka kohti uuttavuotta!

Teksti ja kuvat: Noa Rantamäki.