Salapoliisina tapahtuma-alalla

kulttuurituottaja

Iina Hietanen, toisen vuoden kulttuurituotannon opiskelija kirjoittaa Opiskelijan Silmin -blogissaan kokemuksistaan tapahtumatuotannon alalla. Iina opiskelee Humakin Kauniaisten kampuksella.

Kulttuurituotannon opiskelujeni ohella teen töitä kevytyrittäjänä tapahtuma-alalla. Takana on useita toimeksiantoja eri rooleissa monissa eri tapahtumissa ja nämä kokemukset ovat syventäneet osaamistani kulttuurituottajana.

Olen päässyt toimeksiantojeni kautta seuraamaan useiden eri tapahtumien toimintaratkaisuja, luovaa toteutusta, kohderyhmän huomiointia ja yhteistyökumppanien näkyvyyttä. Myös verkostot levittäytyvät kollegoiden sekä tuottajien kanssa käytyjen arvokkaiden keskustelujen kautta.

Sovellan tekstissä muun muassa kokemuksiani Marimekon ja Veikkauksen henkilöstöjuhlista, joissa toimin vastaanotossa sekä aktiviteetinvetäjänä, Ruisrockia, jossa toimin sekä anniskelussa, että bäkkäriapuna, Hesa Cupia, jossa toimin promoottorina ja Bolt Areenan UEFA -raksaustiimissä toimimista.

Kuvassa t-paita päällä, lippis päässä oleva pitkähiuksinen nainen, jolla tukka ponnarilla. Selfiekuva, jonka taustalla näkyy nurmikenttää ja suuri karhua esittävä mainosseinäke.

Kirjoittaja Ruisrockissa ennen porttien avaamista. Kuvaaja: Iina Hietanen.

Ongelmia ja ratkaisuja

On ihan yleistä tietoa, että kaikki tapahtumissa ei aina mene putkeen. Tilanteet ovat toki aina ikäviä, mutta olen pyrkinyt ottamaan ne vastaan myös oppimisen näkökulmasta. Tärkeää on nopea reagointi, kommunikointi ja valmius muuttaa alkuperäistä suunnitelmaa lennosta, jos tilanne sitä vaatii.

Rekisteröintipisteen jonotus on sekavaa – liikutetaan työntekijöitä ohjeistamaan ja muunnellaan rekipisteen sijoittelua toimivammaksi. Epäonnistunut aluesijoittelu jättänyt edellisenä festaripäivänä tärkeitä kumppaneita tappioisasti sivuun – aluerajoja tai pisteiden sijaintia muutetaan mahdollisuuksien mukaan seuraavalle päivälle. Nämä ovat joitain esimerkkejä omista kokemuksistani kentällä, joiden kautta olen käynyt sisäistä pohdintaa siitä, miten olisin itse toiminut tai tehnyt toisin.

Kuvassa on Veikkauksen henkilöstöjuhlan pallomeriaktiviteetti. Pallomeri on täynnä oransseja numeroilla varustettuja Veikkaus-palloja isossa häkissä.

Veikkauksen henkilöstöjuhlan pallomeriaktiviteetti. Pallomeri on täynnä oransseja numeroilla varustettuja Veikkaus-palloja. Kuvaaja: Iina Hietanen.

Mieleenpainuvia tapahtumia idearikkaudella ja luovuudella

Tapahtuman suunnittelussa vain mielikuvitus on rajana (ainakin melkein). Olen nähnyt erilaisia luovia toteutuksia somistuksen sekä ohjelman suunnittelussa ja miten kohderyhmää on huomioitu. Kokemukset ovat avanneet katsettani ja antaneet ideoita tulevaisuutta varten. Esimerkiksi Hesa Cupissa OMO:n promopisteellä pyöritimme laitetta, jossa lapset pääsivät kokeilemaan, miltä tuntuu olla pesukapseli pesukoneessa. Veikkauksen henkilöstöjuhlassa taas oli hauskasti huomioitu yritys aktiviteetissä, jossa juhlijat sukelsivat veikkauspallomereen etsimään oikealla numerolla varustettua palloa.

Usein myös yhteistyökumppanit vaikuttavat paljon tapahtuman ilmeeseen. Levitetäänkö kumppanin logosta isoja mainoksia alueelle vai liitetäänkö se johonkin oheisohjelmaan? Molemmat osapuolet hyötyvät luovuudesta tässäkin.

Kuvassa nainen selin kameraan, oikea käsi pystyssä ja kädessä juomapullo, nurmikentällä ja taustalla paljon pieniä telttoja. festarikävijöille ja heilutataa kahta uutuusjuomaa kädessään.

Kirjoittaja Ruisrockin yhteydessä olevan Battery-promon parissa. Iina on menossa jakamaan juomia leirintäalueella majoittuville festarikävijöille ja heilutataa kahta uutuusjuomaa kädessään. Kuvaaja Ida Hankkila.

Voimavaraa tulevaisuudessa

Kaiken oppimani ja saamani kokemuksen lisäksi ovat luomani verkostot kultaakin arvokkaampia. Jokaisella keikalla tapaa uusia ihmisiä tai luo vahvempaa sidettä vanhoihin tuttuihin.

Vaihtelevat tehtävät, lukuisat toimijat ja yritykset, tapahtumat sekä arvokkaat keskustelut ovat opin lisäksi antaneet paljon laaja-alaista ymmärrystä alasta. Kevytyrittäjänä toimiminen madaltaa myös kynnystä mahdollisen toiminimen luomiseen tai yrityksen perustamiseen, joka on kulttuurituottajalle mahdollinen uran muoto tulevaisuudessa.

Teksti: Iina Hietanen, toisen vuoden kulttuurituotannon opiskelija ja kevytyrittäjä.

Last modified: 2.2.2024