Tallinnassa kehitettiin kestävää hyvinvointia taidealoilla

Participating on the ActinArt Academy Bootcamp 5.0 FOR MUSIC, PERFORMING & VISUAL ARTS and ARTS MANAGEMENT STUDENTS, Tallinn, Estonia 27.04-02.05.2022

Humakin kulttuurituottajaopiskelija Heidi Suvinen osallistui Tallinnassa huhti-toukokuun vaihteessa 2022 pidettyyn ActinArt Acdemy Bootcamp 5.0, joka oli suunnattu musiikin, esittävän taiteen, kuvataiteen ja kulttuurituotannon opiskelijoille.

Osallistujia leirillä oli, mukaan lukien luennoitsijat ja vierailevat opiskelijat, noin 40 Baltiasta ja Pohjoismaista. Tapahtumassa koottiin kilpailevia ryhmiä etsimään vastauksia ja suunnittelemaan toututtamiskelpoisia kilpailevia projekteja kestävästä hyvinvoinnista taidealoilla.

Ryhmä nuoria aikuisia istuu ja seisoo kivisen talon rappusilla ja edustalla. Taustalla korkea kerrostalo.

Opiskelilijat Eestin musiikki ja teatteriakatemian EAMT edessä odottamassa kyytiä Liipa Talluun ensimmäisenä päivänä. Kuva: Heidi Suvinen.

Mahdollisuus uusiin kokemuksiin ja verkostoitumiseen

Opiskelen kulttuurituottajaksi verkkotutkintona. Nyt opintojeni loppuvaiheessa huomasin erityisesti kaipaavani verkostoitumista. Niinpä kiinnostukseni heräsi heti huomattuani mahdollisuuden osallistua kansainväliseen opiskelija tapahtumaan kestävästä hyvinvoinnista taiteessa Tallinnassa. Näin siinä hyvän tilaisuuden verkostoitua sekä pohtia kestävää kulttuurityötä uudesta näkökulmasta ja saada kokemusta yhteisprojekteista Olen aina ollut kiinnostunut kestävästä kehityksestä ja opiskelin sitä Humakin kursseilla COSM 1-3.

Leiri oli hyvin tiivis mutta lämminhenkinen kokonaisuus ja antoi erilaisia näkökulmia asioiden tarkasteluun. Oppimismenetelmiä oli paljon rentouttavasta joogasta ja ryhmäytymisestä, mentorointiin, luennointiin, hackathoniin sekä luonto- ja taidekokemuksiin. Mielestäni mieleenpainuvinta oli uusiin ihmisiin tutustuminen yhteisen aiheen tiimoilta sekä mielenkiintoiset luennot ja alustukset.

Pohdintaa taide- ja kulttuuriperinnöstä ja niiden yhteydestä hyvinvointiin

Haastattelin Leila Sahlia, joka on kotoisin Marokosta ja opiskelee parhaillaan Tallinnassa kulttuurituotantoa (YAMK). Hän halusi osallistua, koska oli kiinnostunut oppimaan lisää kestävästä kehityksestä. Hän on aikaisemmin tänä vuonna osallistunut yhden vetäjämme Oleg Koefoedin kestävän kehityksen kurssille ja halusi tietää lisää.

Keskustelimme hänen kanssaan leirikokemuksistamme, kestävästä kehityksestä ja kulttuurista. Hän kiinnostui leiristä kuultuaan siitä opettajaltaan Anna Ranczakowskalta, joka on myös leirin järjestäjän ActinArt toimija ja päätti kirjoittaa hakemuskirjeen.

Leveästi hymyileva nainen, jolla paksut pitkäkiharaiset mustat hiukset, toppatakki. Taustalla vihreä nurmikko ja taustalla rakennus.

Leila Sahlia kiinnostavat kulttuurituotanto ja kestävä kehitys. Kuva: Heidi Suvinen.

Leila on kiinnostunut kulttuurin vaikutuksesta identiteettiin. Hän työskentelee projektin parissa, jossa herätetään henkiin kulttuurista muistoa hänen kotikaupungistaan, joka tuhoutui maanjäristyksessä ja on rakennettu uudelleen.

Kulttuurikohteita ei kuitenkaan uudelleenrakennettu ja se aiheutti identiteettikriisin. Se sai Leilan kiinnostumaan taideperinnöstä ja taiteen käyttämisestä kulttuuriperintöalalla varsinkin, koska hänellä on taustaa arkeologiasta ja antropologiasta. Hän pohti, että taiteellisen ilmaisun kautta voisi järjestää taidefestivaaleja, joissa on taidetyöpajoja ja erilaisia aktiviteetteja, jotka saavat inspiraationsa kaupungin kollektiivisesta muistista ja auttaisivat elvyttämään paikallista kulttuuriperintöä.

Mitä otamme leiriltä mukaamme

Leila pohti sitä, miten sovimme yhteisesti, että puhumme yksi kerrallaan ja keskitymme kuuntelemaan mitä sanottavaa toisella on. Se vaatii vielä lisää harjoittelua. Varsinkin pitkän koronakaranteenijakson jälkeen.

Pohdimme myös, että kiinnostus kestävästä kehityksestä on kasvanut ja kulttuurituottajan toimissa täytyy ottaa vastuuta kestävän kehityksen huomioimisesta. Se on hyvin laaja käsite, joka pitää sisällään niin monia puolia luonnon hyvin voinnin lisäksi siihen kuuluu henkinen hyvinvointi, itsestään huolehtiminen, diversiteetti, etiikka, kestävä talous ja sosiaalinen kestävä kehitys ja ne kaikki ovat kytköksissä toisiinsa.

Elizabeth Torresin haastattelu

Haastattelin Elizabeth Torresia, joka on kulttuurialan monitoimija. Hän kirjoittaa runoja, Podcastaa, on kuvataiteilija, esiintyjä, julkaisee omakustanne lehteä, on kääntäjä ja paljon muuta.

Elizabeth on syntynyt Kolumbiassa. Asunut, käynyt koulut ja opiskellut Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä hän asuu Tanskassa ja opiskelee Tanskan kansallinen esittävän taiteen koulussa maisterin tutkintoa kirjoittamisessa. Hän on pitkään pohtinut taiteilijoiden hyvinvointia ja koska se oli leirin aiheena, hän halusi päästä mukaan. Pohdimme haastattelussa kestävän hyvinvoinnin sisällyttämisestä taiteen tekemiseen ja taitelijana olemiseen.

Hymyileva nainen, jolla mustat pitkät hiukset, mustat silmät ja mustat vaatteet. Nenässä renkaita, sormissa isoja hopeisia sormuksia.Taustalla puuseinä.

Elizabeth Torres opiskelee Tanskassa kirjoittamista. Kuva: Maja de Silva, Tanska.

Haastattelu: Elizabeth Torres by Heidi Suvinen / Madam Neverstop Interview (linkki avautuu ulkoisille sivuille)

Teksti: Heidi Suvinen, toim. Humak viestintä

Last modified: 27.5.2022