Yhteisöllisyyttä ilmassa

Yleinen

Olemme ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelijat Anniina, Roni, Sofia S. ja Sofia T. Kirjoitamme tämän blogin aloitusleiristä, jossa kotitiimimme toimi dokumentointiryhmänä. Kotitiimit ovat pieniä ryhmiä, jotka muodostetaan heti ensimmäisen lukuvuoden alussa Humakin valmennuspedagogiikan mukaisesti. Oman, tutun kotitiimin kanssa tehdään lähes kaikki ryhmätyöt ensimmäisen syksyn aikana. Muut leirin suunnittelusta vastanneet kotitiimit muodostuivat seuraavasti: johto-, turvallisuus-, ruoka-, palaute-, ja ohjelmaryhmät. Leiri toteutettiin osana yhteisöpedagogin ammatillisuus opintojaksoa.

 

Yhteinen alku

Syyskuun alussa joukko toisilleen tuntemattomia opiskelijoita aloitti yhteisöpedagogi opinnot Humakissa Turun kampuksella. Saimme hyvin pian tehtäväksemme toteuttaa itsellemme ryhmäytymisleirin, jotta ymmärtäisimme mitä leirin järjestäminen vaatii. Tämän lisäksi meillä oli toinen tärkeä tehtävä: tutustua toisiimme ja luoda turvallinen yhteisö, jossa osallisuus olisi kaikille mahdollista. Leirin ohjelma luotiinkin mahdollisimman vuorovaikutteiseksi ja yhteisölliseksi. Yhteistoiminnallisen oppimisen kautta, saimme jotain mitä voimme jakaa myös tulevaisuuden ammattilaisina eteenpäin

Opiskelijat istuvat rivissä katsoen oikealle.

Leirillä jokainen sai mahdollisuuden tulla kuulluksi. Kuva: Sofia Tamminen.

Lukukauden alkaessa monella mieliala oli odottava ja innostuneen jännittynyt. Kyseinen fiilis oli vahvasti läsnä myös leirin suunnittelu- ja alkuvaiheissa. Kuitenkin leirin loppua kohden edellä mainitut tunteet olivat jo aikalailla unohtuneet rentoutumisen myötä ja jäljelle jäi enimmäkseen vain innostusta ja iloisia mieliä.

Turvallinen tila -juliste. Tekstit: Muista kohdata toinen, näe ja kuule, älä vain luule. Positiivinen asenne on tärkeä, muussa ei ole järkeä. On tärkeää olla tasa-arvoo, pistä se nyt sun takaraivoo! Ota kaikki mukaan, ettei yksin jää kukaan. Heitä ennakkoluulot pois, näin kaikilla hyvä ois. Kaikki saavat olla omia itsejään, ei lähdetä muuttaa miksikään.

Turvallinen tila oli tärkeä teema leirillämme. Kuva: Anniina Takala

Positiivinen ja turvallinen ilmapiiri vallitsi monimuotoisen joukkomme keskellä. Tämän ansiosta mielialat yksilötasolla vaikuttivat olleen hyvät ja yhdessä tekemisen iloa löytyi kaikilta. Leirin aikana hyvää tunnelmaa nostatti kanssa opiskelijoiden lisäksi erityisesti Dj Pauli.

 

Aurinkoinen aloitus, aurinkoinen yhteisö

Aamu alkoi turvallisuusinfolla, jossa leirin säännöt ja turvallisuus tuotiin esille. Aloituksen jälkeen ryhmä pääsi esittämään kysymyksiä toisillensa, piirtämään pienissä ryhmissä luovuutta käyttäen, nauttimaan ruokaryhmän tarjoiluista sekä kuulemaan DJ:n musiikkiesityksiä. Sisätiloista siirryttiin ulos jatkamaan ryhmäytymistä erilaisten ulkoaktiviteettien mm. luontobingon ja silmäniskumurhaajaleikin parissa.

Ensimmäinen leiripäivä koettiin pääosin monipuolisena, kun päästiin toteuttamaan erilaisia aktiviteetteja sekä sisällä että ulkona. Pienestä jännityksestä huolimatta kaikki odottivat seuraavaa päivää innolla. Leirin ensimmäisestä päivästä arvostettiin ihmisten aktiivisuutta ja osallisuutta eri leikkeihin. Lempiaktiviteetit olivat piirtämisleikki sekä kysymystuokio.

Ihmisiä seisoo ulkona ringissa.

Ulkona saimme nauttia raikkaassa saaristoilmassa erilaisista aktiviteeteistä. Kuva: Anniina Takala.

 

Yhteisöllisyyttä ilmassa

Leirin toinen päivä alkoi sateisissa merkeissä, mutta se ei pilannut tunnelmaa. Mukana oli myös luokkalaisemme koirakaveri Caramel, joka ilahdutti sisätiloissa ja lisäsi yhteisöllisyyttä leirillä. Heti aamulla pääsimme jumppaamaan Fröbelin palikoiden tahtiin. Sen lisäksi matkimme liikkeitä, lauloimme ja rakensimme sanomalehdistä torneja. Kehuimme toisiamme korteilla, leikimme cowboyleikkiä, keskustelimme sekä pelasimme lautapelejä. Osallistujat kokivat päivän ryhmäyttävänä, itsetuntoa kohottavana ja hauskana.

Ihmisiä istuu huoneessa kahden pitkän pöydän ääressä.

Kehukorttien jälkeiset tunnelmat olivat iloiset. Kuva: Sofia Tamminen.

Leirin tärkeimmät tavoitteet saavutettiin mainiosti eli päästiin oppimaan uutta ja tutustumaan toisiimme hyvällä tekemisen meiningillä. Kaikille jäi varmasti käteen vähintäänkin hauska kokemus, tulevaisuudessa varsin tärkeä ja astetta läheisempi verkosto sekä monta uutta oppia. Oli hienoa miten leirin kaikissa vaiheissa näimme oma panoksemme ja yhteistyömme tuloksen, sekä siitä aiheutuneet hymysuut.

 

Palautteesta paremmiksi

Leiriä ennen, sen aikana, sekä leirin jälkeen kerättiin palautetta Google Formsiin. Yhdessä läpikäymämme nimetön palaute kertoi mahtavasti onnistumisistamme leirin toteutuksessa ja sen roolista ryhmäytymisen kannalta. Suurin osa palautteesta oli positiivista ja leirin koettiin nostaneen ryhmähenkeä. Kehityskohteitakin löytyi. Esimerkiksi aikataulujen tekemisessä sekä niissä pysymisessä oli pieniä haasteita. Myös eri ryhmien työmäärä herätti keskustelua. Osa ryhmistä sai tehtävänsä valmiiksi nopeammin, kun taas toisilla aikaa kului huomattavasti enemmän.

Alla erään opiskelijan ajatuksia ryhmäleiristä:

“Lämpimät kiitokset ja kumarrukset kaikkien panostuksesta, me ollaan täällä vasta oppimassa ja kokeilemassa uusia juttuja. Muistakaa ettei kukaan ole automaattisesti seppä syntyessään, joten älkää missään nimessä olko liian kriittisiä itseänne kohtaan, jos jokin ei mennyt nappiin tai täysin suunnitelmien mukaan. Pääasia on se, että oltiin, tehtiin ja pelattiin yhdessä, sekä saatiin hienoja ja hauskoja muistoja. Tehtiin parhaamme ja kyllä siitä hieno kokemus tuli!”

Ryhmäkuva. Osa henkilöistä seisoo, osa istuu ja kaksi makaa maassa.

Leirin lopuksi otettiin vielä yhteiskuva mahtavasta tiimistämme amkYp_s22_TUR.

Suuret ja sydämelliset kiitokset vielä kaikille leiriä toteuttaneille ja sen mahdollistaneille. Erityiset kiitokset lehtoreille tuesta sekä Harjattulan henkilökunnalle maistuvista tarjoiluista!

 

Kirjoittajat: Anniina Takala, Roni Strand, Sofia Storberg ja Sofia Tamminen

 

Last modified: 13.10.2022